Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy podoba Ci się nowa odsłona programu? |
Jest "bomba"! |
|
48% |
[ 19 ] |
Całkiem nieźle |
|
35% |
[ 14 ] |
Mogłoby być nieco lepiej |
|
12% |
[ 5 ] |
Przeciętnie... |
|
2% |
[ 1 ] |
|
Wszystkich Głosów : 39 |
|
Autor |
Wiadomość |
WebServ Administrator
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 12:47 am Temat postu: WebServ 2.0 Beta |
|
|
Witam Serdecznie!
Po dłuuugich oczekiwaniach na kolejne wydanie, dziś moge zaprezentować wersje BETA naszego nowego "dziecka"...
Link: http://www.webserv.pl/WebServ-2.0-beta1.php
Zawartość:
Oprogramowanie:
- Apache 2.2.4
- PHP 4.4.7 + SQLite
- PHP 5.2.3 + PECL modules
- MySQL 4.0.26
- MySQL 5.0.41
- Perl 5.8.8
- ZendOptimizer 3.2.8
- MySQL Front 3.2.4.4
- CesarFTP 0.99g
- Webalizer 2.1
- No-IP Dynamic Update Client 2.2.1
- DynDNS Update Client 3.1.0.15
Dodatkowe skrypty
- phpMyAdmin 2.10.2
Co nowego?
- Oczywiście nowe wersje Apache, PHP, MySQL, phpMyAdmin
- Interpretator Perl
- MySQL Control Center zamieniony na MySQL-Front
- Zupełnie poprawiony wygląd
- Przebudowany kreator oraz wszystkie inne okna
- Zend Optimizer dla PHP
- Webalizer (statystyki serwera Apache)
- Import/eksport wybranej bazy danych z/do *.SQL
- Import/eksport folderu WWW, folderu użytkowników, folderu bazy danych
- Kilka dodatkowych opcji w ustawieniach
- Nowa zakładka w ustawieniach "Biblioteki PHP" - dowolna aktuwacja i deaktywacja dodatkowych bibliotek zawartych w PHP
- W menu pozycja "Konsola MySQL"
- Pokazywanie dokładnych informacji o błedach, które wystąpiły podczas startu bazy danych (dotychczas ta opcja była dostępna jedynie dla apache)
- Wyświetlanie IP komputera
- Możliwość sprawdzenia globalnego IP
- DynDNS Updater
- Istotne poprawki w kodzie
- W okienku Konta WWW można sprawdzić ile dane konto zajmuje miejsca na dysku
- Jeśli serwer jest nieaktywny ikonka tray (obok zegara) jest czarno-biała
- Podczas wyświetlenia błędu (jesli opcja wyświetlaj dokładne komunikaty apache jest aktywna) - W okienku konsoli (MONITOR WEBSERV) poza błędem wyświetla się adres do pomocy technicznej, dzięki temu użytkownicy będą bardziej zdecydowani pisać do nas o występujących problemach...
W tym temacie bedą mile widziany wszelkie wypowiedzi...
Liczymy na komentarze oraz opinie jak i informowanie o ewentualnych błędach, dzięki temu prawdopodobnie będzie można przyśpieszyć wydanie wersji finalnej.
Życzymy miłego użytkowania
Ostatnio zmieniony przez WebServ dnia Wto Kwi 24, 2012 11:48 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majzer Początkujący
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 10:30 am Temat postu: |
|
|
A jak współpraca z Windows Vista? Bo korzystam z WebServ na Viście i czasami jak włączam WebServa to wywala mi niebiesko - biały ekran z komunikatem o błędzie, po czym komputer restartuje się od nowa i wszystko czego nie zapisałem tracę... |
|
Powrót do góry |
|
|
rebs Początkujący
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 10:34 am Temat postu: |
|
|
Mogę ją nainstalować na 1.3? Czy muszę najpierw usunąć 1.3, następnie instalować 2.0? Dlaczego to jest beta? |
|
Powrót do góry |
|
|
kamilgeneral Początkujący
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 11:02 am Temat postu: |
|
|
Czemu nie ma tej wersji w dziale DOWNLOAD ? |
|
Powrót do góry |
|
|
Soeb Początkujący
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 11:12 am Temat postu: |
|
|
Bo to jest dopiero BETA. |
|
Powrót do góry |
|
|
gabriel Moderator
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 11:48 am Temat postu: |
|
|
Majzer napisał: | A jak współpraca z Windows Vista? Bo korzystam z WebServ na Viście i czasami jak włączam WebServa to wywala mi niebiesko - biały ekran z komunikatem o błędzie, po czym komputer restartuje się od nowa i wszystko czego nie zapisałem tracę... |
aby dzialal prawidlowo pod systemem Windows Vista (dowolna wersja) trzeba go uruchamiac z prawami administratora
rebs napisał: | Mogę ją nainstalować na 1.3? Czy muszę najpierw usunąć 1.3, następnie instalować 2.0? Dlaczego to jest beta? |
tak mozna, ale nie jest to zalecane
kamilgeneral napisał: | Czemu nie ma tej wersji w dziale DOWNLOAD ? |
poniewaz to jest wersja BETA a nie FINAL
Ostatnio zmieniony przez gabriel dnia Czw Lip 05, 2007 1:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
WebServ Administrator
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Majzer napisał: | A jak współpraca z Windows Vista? Bo korzystam z WebServ na Viście i czasami jak włączam WebServa to wywala mi niebiesko - biały ekran z komunikatem o błędzie, po czym komputer restartuje się od nowa i wszystko czego nie zapisałem tracę... |
Tak ale zalecamy uruchamiać aplikacje WebServ z poziomu administratora (prawym na ikonke i uruchom z poziomu administratora - słowo w słowo niepamiętam jak tam pisało)
rebs napisał: | Mogę ją nainstalować na 1.3? Czy muszę najpierw usunąć 1.3, następnie instalować 2.0? Dlaczego to jest beta? |
Możesz tak lub tak, może najpierw odinstaluj bo WebServ nie powinien skasować danych, ale kopie zawsze powinienes zrobić na wszelki wypadek... Jedyne co będzie zrestartowane to login i hasło do bazy danych... Tylko trzeba pamiętać aby wybrać tą samą wersje MySQL (jesli używałeś MySQL4 - zainstaluj 4, jeśli MySQL5 to zainstaluj MySQL5)
Dlaczego to jest beta? Troche dziwne pytanie Poniewaz jeszcze wersja finalna nie istnieje... |
|
Powrót do góry |
|
|
Majzer Początkujący
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 6:57 pm Temat postu: |
|
|
Bartek-pl napisał: |
Tak ale zalecamy uruchamiać aplikacje WebServ z poziomu administratora (prawym na ikonke i uruchom z poziomu administratora - słowo w słowo niepamiętam jak tam pisało)
|
Rozumiem, ale dlaczego tak? Jaki jest powód? |
|
Powrót do góry |
|
|
Spanner Początkujący
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 7:02 pm Temat postu: |
|
|
a ja dalej obstawiam, żeby dodać PostgreSQL w wersji finalnej ogólnie reszte uwag z mojej strony @Bartek-pl znasz |
|
Powrót do góry |
|
|
gabriel Moderator
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Majzer napisał: | Bartek-pl napisał: |
|
Rozumiem, ale dlaczego tak? Jaki jest powód? |
jak sie uruchomi WebServa pod vista w tradycyjny sposob to niektore funkcje nie dzialaja |
|
Powrót do góry |
|
|
Kamil# Początkujący
|
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 12:19 pm Temat postu: Błąd |
|
|
W wersji 2.0 beta, na obu komputerach pojawia mi się błąd, gdy aktualizuje dane w ustawieniach lub restartuje serwer.
Okno po chwili znika i wszystko się dobrze wykonuje. Tyle, że się pojawia. |
|
Powrót do góry |
|
|
gabriel Moderator
|
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 1:39 pm Temat postu: |
|
|
to nie jest blad, tylko konczenie programu, a wlasciwie konczenia apache2, podczas restartowania go. |
|
Powrót do góry |
|
|
spinaczsoft Początkujący
|
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Czy dałoby się wprowadzić odświerzanie w funkcji: Połączenia ? (Dopuszczone i reszta).
Gdy wybiore z menu, lub klikne F5 log sie odswiezy.
Także dalej są problemy z htacces, blad 500, mod_rewrite tutorial nie pomaga, moze teraz support sie odezwie?
Dziekuje! |
|
Powrót do góry |
|
|
WebServ Administrator
|
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 3:27 pm Temat postu: Re: Błąd |
|
|
Kamil# napisał: | W wersji 2.0 beta, na obu komputerach pojawia mi się błąd, gdy aktualizuje dane w ustawieniach lub restartuje serwer.
Okno po chwili znika i wszystko się dobrze wykonuje. Tyle, że się pojawia. |
Yh... Gabriel już odpowiedział na to pytanie, ale tak na marginesie... Czy tam pisze gdzieś "błąd" lub "error"... Więc niewiem skąd takie twierdzenie... No ale kto pyta nie błądzi
spinaczsoft napisał: | Witam!
Czy dałoby się wprowadzić odświerzanie w funkcji: Połączenia ? (Dopuszczone i reszta).
Gdy wybiore z menu, lub klikne F5 log sie odswiezy.
Także dalej są problemy z htacces, blad 500, mod_rewrite tutorial nie pomaga, moze teraz support sie odezwie?
Dziekuje! |
Napisz w pomoc techniczna o tym problemie i wklej swój kod... Osobiście uzywam mod_rewrite niemam z nim najmniejszych problemów... Najczęściej problemy związane z mod_rewrite jest drobny błąd w pliku .htaccess... |
|
Powrót do góry |
|
|
Morpheuss Początkujący
|
Wysłany: Sob Lip 07, 2007 8:28 pm Temat postu: |
|
|
kiedy będzie dostępna pełna wersja programu do pobrania z waszej strony ? |
|
Powrót do góry |